TINTIN I GOOGLE, FORA DE LA XINA

Diuen que en Tintín arribarà molt aviat a la Xina. El popular reporter, creat per Hergé, havia visitat el país més poblat del món a la dècada dels vuitanta en format de petit còmic en blanc i negre. Ara torna a entrar a les llars xineses però en el seu format original, en mida A4 i en color. L’arribada als cinemes de la pelicula sobre aquest personatge belga, dirigida per Steven Spielberg, el proper any 2011, ha animat a fer aquest pas.
Bé. Els noms dels personatges s’han canviat a excepció del de Tintín i el seu gosset Milú. Els detectius Dupond i Dupont (Hernández i Fernández en els còmics en castellà) es diuen Dubang i Dupang. El capità Haddock ha passat a dir-se Tian da lei pi. A part dels noms, i aquí arriba la part dolenta de la història, hi ha un altre canvi important. Una de les historietes del Tintín no arribarà a la Xina. El govern l’ha prohibit al titllar-la d’anticomunista. Es trata del “El Lotus blau” on l’intrèpid reporter i el seu gosset viatgen a Shanghai i es posen al costat dels xinesos en el moment de l’ocupació japonesa. Tot i defensar-los, segons el govern xinès és una obra que critica el comunisme.
Aquesta prohibició m’ha fet pensar en el Google. Els propietaris d’aquesta empresa s’estan plantejant retirar el seu producte de la Xina perquè el mateix govern que veta a Tintín fa mesos que controla el material que veuen els milions d’internautes xinesos a la xarxa i a traves del Google. Els creadors d’aquest cercador, el més utilitzat del món, tenen clar que no volen ser manipulats i encara menys obeir les amenaces dels comunistes que coarten les llibertats del poble i empresonen tots aquells contraris al regim. Des de Google es demana llibertat de navegació per a tots els internautes i en cas contrari es tancarà l’aixeta a la pàtria dels mandarins. Si jo tingués la decisió a les meves mans, tinc clar que faria: Tintín i Google fora de la Xina.

Comentaris

Jobove - Reus ha dit…
i el "tirexines" també, no sigui cas !!!
Jordi Vàzquez ha dit…
Hem coincidit avui en parlar del mateix estat i els seus mètodes repressius.
Si enlloc d'aplicar aquests mètodes la Xina, ho fes un estat petit, tothom trencaria les relacions comercials o en faria un boicot. L
a hipocresia rau, però, que amb Xina tots callen car tots compren i tots li venen.
htt
Oscar Ramírez ha dit…
Té la Mà Maria, exacte, no sigui cas, jajaja.
Oscar Ramírez ha dit…
Jordi, ja he llegit el article. M'ha agradat. El que comentes sobre el boicot, no és mala idea. D'alguna manera se'ls ha de frenar.
La Familia Menta ha dit…
Entre els xinesos i els que el titllen de racista, tenen al pobre Tintín amargat...
Oscar Ramírez ha dit…
Myriam, sort que és un personatge fictici, jajaja. Si fos real ja estaria depressiu i l'haurien massacrat.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS