EL NOSTRE PATRIMONI

Acabo de tornar de Canal Català Tarragona on participo esporàdicament com a contertulià. Avui el tema de debat era el Patrimoni a la ciutat de Tarragona, la gestió que en fan els tècnics municipals, polítics i la resta d'administracions, la promoció i difusió que s'està realitzant i el tracte que reben els seus elements o sigui, les restes arqueològiques.

Els altres dos convidats eren el Lluís Balart, Director del Museu d'Història de Tarragona, i el Rafael Gabriel, President de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense. Resumint tota l'hora de programa, un debat intens amb un to cordial però amb divergències, puc comentar-vos el següent.

Segons LLuís Balart, l'Ajuntament de Tarragona fa el què pot per conservar el patrimoni de la ciutat amb els recursos escassos existents tot i que es considera que el manteniment actual és correcte i el llegat de la ciutat està en bones mans perquè se'n té cura.

Segons Rafael Gabriel hi ha molta a feina a fer i com a primera acció urgent ha recordat que encara no es disposa de cap PEPA, Pla Especial de Protecció Arqueològica. Fruit d'aquesta i altres mancances, diu Gabriel, s'han fet i es fan nyaps com les obres de reforma del Portal del Roser i no s'han fet altres accions importants com la senyalització dels monuments en condicions.

Jo m'he dedicat a recordar que, passats 10 anys de la declaració del conjunt monumental de Tarragona com a Patrimoni Mundial, encara hi ha dos monuments tancats i abandonats: el teatre romà (abocador municipal romà) i la Necròpoli Paleocristiana (el cementiri de la pols). També he manifestat que s'han fet nyaps molt importants que ja no tenen marxa enrere com ara tapar amb ciment la famosa font dels lleons o permetre cops i més cops a l'arc de la Plaça del Fòrum per part dels camions de les escombraries.

Crec, i així ho he comentat, que és absurd que es tingui el carrer Colom obert tants mesos, amb les conseqüents pèrdues de diners per als comerciants de la zona, quan se sap des d'un primer moment quines restes s'hi localitzarien. La resposta de Lluís Balart ha estat contundent: tota aquella zona es documentarà i es taparà per a donar pas a les obres del Mercat Central. I Rafael Gabriel ha afegit: menys a l'espai que ocuparan les rampes d'accés al pàrquing soterrani on desapareixeran les restes que hi hagi.

Tot plegat, kafkià un cop més. Per acabar el Joan Martínez, Director de Canal Català Tarragona i moderador del debat, ens ha preguntat què cal fer per difondre més el nostre patrimoni a l'exterior. He estar ras i curt: fer pedagogia a les escoles, aconseguir que els tarragonins creguin en el seu patrimoni i facin el boca-orella i, per últim, fer com fan a Salou quan comença l'estiu i els informadors turístics inunden les entrades del municipi per a explicar als qui hi arriben què hi trobaran.

El debat es torna a repetir aquesta nit a les deu, demà dijous a la tarda i el podreu veure també el cap de setmana. Espero que hi dieu la vostra i fem un nou debat. Per acabar us recomano la pàgina web de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense on cada dia s'hi van posant noves informacions referents als nombrosos nyaps que es fan a Tarragona amb el patrimoni que tan caldria cuidar. L'adreça es http://www.arqueologica.org/

Comentaris

Anònim ha dit…
Acabo de tornar de la web de l´Arqueològica. Nomes he estat a Noticies /Novetats.
La primera paraula que m´ha vingut al cap (els renecs m´els callo) ha estat "rocambolesc".
No estant segur de l´idoeneïtat del mot, he tirat de EC. Diu:
rocambolesc -a: Ple de peripècies estraordinaries i inversemblants.
A "inversemblant" trobem: 1- no versemblant. 2- inverosímil.

Si anem a "patrimoni" segur que trobarem significats diferents, i entre ells, el tan estimat i protegit per els politics.

Es llastimosament verosimil el que esta pasant. Es fotuda historia, tambe.
Oscar Ramírez ha dit…
Anònim, completament d'acord amb el teu comentari. Ras i curt. Moltes gràcies.

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA