ACCEPTA EL CONSELL


Accetta il consiglio (accepta el consell) és un text del filòsof italià Manlio Sgalambro qui col·labora des de fa molts anys amb el cantant Franco Battiato. Aquest personatge que enguany complirà 88 anys, Sgalambro, és conegut a Itàlia com “Il professore” i apareix als concerts del sicilià cantant, a les pauses de Battiato, cançons populars que va enregistrar en un disc i textos de la seva collita. He tingut el plaer de parlar amb ell en dues ocasions i en guardo molts bons records.

Accepta el consell és un d’aquells documents que donen molt a pensar i permeten fer moltes reflexions. El vídeo que us poso no cal que el mireu perquè les imatges no tenen cap relació amb el text. Abans no comença la cançó passen vint segons del vídeo. Us ho dic per si voleu avançar-lo. Us proposo que mentre escolteu a Sgalambro llegiu la traducció que he fet d’aquest magnífic escrit.

ACCEPTA EL CONSELL

Us vull apropar un parell de consells inútils. Gaudiu del poder i de la bellesa de la vostra joventut sense pensar-vos-ho. O potser si, penseu, és igual. Si ho penses massa desapareixen ràpidament. La bellesa i la joventut només les entendreu quan hagin passat. Ho diuen els savis però no us feu il·lusions.

Al cap de vint anys guardareu les vostres velles fotos com si fossin dels sants i les adorareu de genolls. Quantes possibilitats hi havia i quin aspecte més magnífic! Sense panxa! Però aquest és el consell:

La panxa no exclou l’erotisme. Recordeu a Sòcrates, gran panxa i gran amant. No us preocupeu pel futur. O potser si, preocupeu-vos. Vosaltres mateixos. Quan estigueu espantats feu una cosa: Canteu!. El cant és existència.

No sigueu cruels o, en tot cas, sigueu-ho una mica. Renteu-vos bé les dents, Netegeu i feu brillar el vostre cos. No perdeu temps amb l’enveja. Els grecs si que ho apreciaven i ho atribuïen als Déus. Tingueu-ho en compte.

Mireu a la noia del vostre costat amb por perquè un dia pot ser la vostra dona. I vosaltres, noies, mireu amb pànic el jove que seu al vostre costat perquè un dia podria ser el vostre marit.

Recordeu tots els elogis que rebeu. Oblideu els insults, però no tots. Guardeu-ne algun, el que més us agradi. Conserveu les cartes d’amor antigues. Quina gràcia! No us sentiu culpables si no sabeu què fer amb la vostra vida. La persona més interessant que conec no sabia que fer amb la seva quan tenia 22 anys.

I després, potser us casareu, potser no. Però si no us caseu no us podreu divorciar. Aquesta cosa bella i meravellosa.
Penseu-ho bé. Gaudiu del vostre cos, utilitzeu-lo de totes les maneres que desitgeu. I fins i tot... Balleu! Un diu "bona dona i mala dona és una bona barreja". Un altre diu que la condició natural de la dona és la viudetat. Naturalment no te'n aconsello ni un ni l'altre. 

Llegiu “Així parlà Zaratrusta” però abans tapeu-vos la boca. Ell també dóna consells. O ell o jo. Llegiu tot tipus d’instruccions però no les seguiu. Feu-ho amb les medicines. Primer llenceu les instruccions i després mediqueu-vos.

Intenteu conèixer bé als vostres pares. No sabreu mai quan marxaran finalment. Esforceu-vos per salvar les distàncies geogràfiques i els estils de vida. Visqueu a Canicatti (a la vostra ciutat) però marxeu el primer cop que us esgoti.  Visqueu a... (una altra ciutat) però marxeu abans que us posi tendres.

Sigueu cautelosos a l’acceptar consells i pacients amb qui els dóna. Accepteu aquest últim consell: No accepteu mai consells. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS