LA CIUTADANIA, ELEMENT DE DEMOCRATITZACIÓ DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ


Comparteixo avui l'article d'opinió que, com a President del Sindicat de Periodistes de Catalunya a Tarragona, he publicat al diari Tot Tarragona. Com sempre, podeu deixar els vostres comentaris allí. 

LA CIUTADANIA, ELEMENT DE DEMOCRATITZACIÓ DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ. 
La informació és un dret i un deure social que hem de tenir els qui la tractem i els qui la reben. Generar una consciència social al voltant d’aquest dret, lligada a una bona xarxa de col·laboració entre entitats i oberta a la ciutadania, ha de ser el cap de cartell dels reptes de futur per la nostra professió, el periodisme, i per moltes altres. 

La creació de la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació, presentada ja públicament a Barcelona, ha estat un pas molt important que ara hem d’anar consolidant amb la suma territorial dels sindicats, patronals, administracions, institucions i totes aquelles entitats i col·lectius que juguen un paper important en l’àmbit social. Cal doncs, obrir un procés de debat per aconseguir generar propostes i saber com canviar l’actual situació en que es nota, i se sent, una manca de posicionament que situí la comunicació com element central en la construcció d’una ciutadania que estigui informada i sigui, al mateix temps, participativa i critica. Si aconseguim que s’assoleixi aquest rol, de ben segur que aquest element, la comunicació, serà un element transformador. 

A Tarragona ja hem iniciat el nostre camí per fer conèixer la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació i sumar complicitats. Paco Zapater, Regidor de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Tarragona, ha estat el primer en oferir-nos la mà i sumar-se a aquesta eina i plataforma que ara, durant les properes setmanes, farem extensives a altres àmbits a part del municipal. 

Als sindicats de la Unió General de Treballadors (UGT), Comissions Obreres (CCOO), la Confederació General de Treballadors (CGT) o la Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC) entre altres, cal sumar-hi ara organismes i plataformes d’entitats i veïnals com la Federació d’Associació de Veïns, ong’s i totes les entitats que treballen des del territori i per ell. Al final, els qui participem en aquesta Xarxa reivindiquem més informació i debat sobre el dret a la informació però també creiem que l’autonomia dels mitjans de comunicació ha de tenir la mateixa consideració social que els drets a la salut i a l’educació.

Com deia al principi, informar és un dret i un deure. I fer-ho en condicions, una obligació. Per això, òbviament, també és important, cabdal de fet, la independència dels mitjans de comunicació i la transparència de tots els òrgans i elements de comunicació que no siguin mitjans. Des del Sindicat de Periodistes a Tarragona estem elaborant un ampli informe sobre la realitat territorial que permetrà saber quin és l’estat de la professió i quines ingerències suporta, d’a on coixegem i qui ens cega o posa pals a les rodes.

Perquè, tristament, hi ha encara avui en dia a casa nostra algunes empreses que silencien mitjans de manera gens ètica, mitjans que juguen a certes complicitats a canvi de diners o favors, i entitats que veten a segons quins mitjans. El joc està servit però és brut i cal posar les cartes sobre la taula i destapar les trampes.

Aquest informe del Sindicat a Tarragona ho farà possible i, sobretot, ho farà pel bé del compromís ètic i social que ens identifica així com per aconseguir ser els primers que demostrem que la  Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació ha d’existir i l’hem de treballar conjuntament. Al final, el repte serà aconseguir, com diu Nitin Nohria (degà de la Harvard Business School), que la comunicació sigui la veritable tasca del lideratge.

Òscar Ramírez Dolcet
President del Sindicat de Periodistes de Catalunya a Tarragona

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA