SE'NS VA MORINT LA LLUM



El món de la cultura, el del teatre especialment, ha perdut a un dels seus exponents més vàlids i representatius. Ha mort, als 61 anys i per un càncer, l’actriu Rosa Novell. Va debutar fa 40 anys amb Eurípides i des de llavors va dur a escena a Shackespeare, Beckett, Valle-Inclán, Guimerà, Brossa o les obres del seu marit, l’escriptor Eduardo Mendoza. 


La malaltia la va començar a afectar fa uns anys, la va debilitar però ella va guanyar la partida. Va reaparèixer fa uns mesos als escenaris. S’havia quedat cega però no va defallir en l’intent de tornar a vibrar amb el teatre i a fer vibrar als qui la veien. A meitats del 1998, quan jo treballava a Onda Cero Reus, la Rosa Novell va venir a representar una obra al Teatre Fortuny. I recordo l’entrevista que li vaig fer entre les llotges buides que va omplir hores més tard. La seva veu, i la calma que transmetia, eren dos valors molt importants i em van quedar a la memòria. 

La seva pèrdua em sap molt greu. Era jove i el món de la cultura la necessitava. La Rosa Novell era també una gran rapsode. Avui comparteixo amb vosaltres aquest vídeo on ella recita un poema del gran Gabriel Ferrater. Es diu “Cambra de la tardor”.  

... sense enyor se’ns va morint la llum, que era color de mel, i ara és color d’olor de poma...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA