DOMUS AUREA



De la meva última estada a Roma en recordo molt especialment la visita a la Domus Aurea, un palau immens que durant molts segles va estar soterrat i, per tant, ben protegit de robatoris i espoliacions il·legals de material i patrimoni. La Domus Aurea la va fer construir l’emperador Neró i, entenent que el seu nom traduït vol dir “Casa d’or”, era un espai ple d’incrustacions d’or, pedres precioses i marfil. 

Diuen també que alguns dels seus sostres s’obrien mitjançant unes comportes per llençar flors i perfums quan Neró feia alguna de les seves estranyes festes. Però l’emperador va morir i el seu successor, Trajà, va fer cobrir amb runes diverses la Domus Aurea per construir, en aquella àmplia zona, les seves pròpies termes. 

La decisió de Trajà, amb tota la mala intenció del moment, va aconseguir que el temple de Neró es mantingués intacte fins que cap al segle XV un jove habitant de Roma va redescobrir l’espai quan va caure per un forat que comunicava les voltes soterrades. Els problemes pressupostaris per mantenir l’enorme patrimoni que té Itàlia, i l’existència de les Termes de Trajà a la zona, han impedit que la Domus Aurea es pugui obrir al públic habitual.

Hi ha l’ocasió d’anar amb algun habitant de Roma que tingui certa influència per baixar a aquesta zona que impacta per la seva grandesa i el silenci sepulcral. És la història que no surt als llibres, i que ara reposa amagada, la que també ens aporta coneixements. 

Sovint ens quedem amb l’essència de les coses i els fets, no acabem de donar importància (potser per distracció o per les presses en viure d’altres maneres) i perdem grans detalls. Trajà contra Neró. El primer va desterrar el llegat del segon i, seguint fidel a la seva llegenda, és Neró qui ens desperta un interès real (potser morbo per saber què hi ha sota terra) tot i haver estat desterrat i soterrat. 

Diuen que el primer cop que Neró va entrar a la Domus Aurea, va dir: Ara ja puc començar a viure com un ésser humà. 

La imatge és d’una de les moltes estances i sales que es podrien veure de la Domus Aurea si no estigués tancada al públic. Sort dels qui encara se la juguen per acompanyar-te tot gaudint del plaer de la descoberta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

TRES POEMES ERÒTICS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA