LA LAIA D’ESPRIU, A LES MANS DE LLUIS DANÉS




...tempestes a les mars del nord, cortines de pluja, tenebres en ple dia. La “Panxita”, fuetejada pel temporal, saltava damunt l'abisme. Cruixia el seu fustam. S'ensorrava i reapareixia muntada en una gropa d'escuma. 

Aquesta delícia literària és de l’obra “Laia” del gran Salvador Espriu. La va escriure quan només tenia 18 anys però el va marcar la resta dels seus dies i ha passat a la memòria col·lectiva com una de les seves principals obres, la segona més important segons els crítics i experts. 

Laia explica la història d’una noia d’ençà que neix i fins que arriba a ser adulta. És una dona envoltada de conflictes i problemes, una persona en plena rebel·lió externa fruit tal volta de la seva opressió interna i de la foscor familiar en la que ha de viure. La vida no l’acompanya en la maduresa plena de traumes amb el seu marit, el seu fill i altres persones molt importants a la seva vida. 

Bé, aquesta novel·la d’Espriu té tantes altres vivències i detalls que prefereixo no explicar-vos tot recomanant-vos que la llegiu. El que si espero impacient és veure la pel·lícula que se’n farà i que comença a rodar-se tot just avui dilluns. Òbviament la gravació es fa al poble d’Espriu i on transcorre l’obra, a Arenys de Mar. 

Aquestes últimes setmanes s’ha estat treballant intensament en la construcció del decorat central que teniu en una imatge de les que us poso en aquest post. Les altres tres imatges són dels dos nens actors escollits i de la nena que farà el paper de Laia. Com podreu observar, un dels trets diferenciadors dels tres és la seva mirada i els seus ulls. Captiven i segur que arribaran a l’ànima de l’espectador.  

Laia serà el primer llargmetratge que dirigirà Lluis Danés a la gran pantalla tot i que ja té molta experiència en el camp audiovisual. L’escenari principal del film, una àgora de 30 metres de diàmetre, ja està instal·lat a la platja del Cavaió i els actors estan a punt de rebre ordres. Avui s’enceta l’aventura i Laia comença a caminar. Els meus millors desitjos per aquest gran projecte. 

Les imatges d’aquest post són del Lluis Danés.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS