L’AMANT DE LENIN




Sempre m’ha semblat curiós, digne d’estudi, el paper que juguen les dones dels grans dictadors de la història recent. Normalment són dones submises que tenen un rol secundari, que es limiten a ser amants i engendrar fills que no reben mai l’amor del pare malgrat ells, els fills, sí se sentin orgullosos del seu creador. I són també, en molts sentits, dones atrapades en aquell moment que no poden abandonar per perill a deixar-s’hi la vida. Hi ha excepcions com Carmen Polo i Clara Petaci, dues dones que van ser cruels i despietades com els seus marits fins el final. A Itàlia van ajusticiar a Petaci penjant-la al costat del seu amana, Mussolini. A Espanya, país on ningú dimiteix ni va a la presó, Polo va morir de vella i sense ser jutjada, com el seu marit, el dictador Franco. 

Faig aquesta explicació perquè fa pocs dies d’un descobriment. Han desvetllat el rostre de la Apollinariya Yakubova. Aquesta dona de la foto és l’amant de Lenin i la seva és una història molt valenta. El líder revolucionari rus s’havia enamorat d’ella després de passar molts anys junts perquè ambdós treballaven pel partit i compartien ideals. Eren camarades i van passar a un estatus superior, el d’amants. El cas és que Lenin li va demanar matrimoni i ella va rebutjar la proposta sense pensar-s’ho. Anteriorment, l’Apollinariya ja havia plantat cara a Lenin per altes temes com ara la manera de veure la política que ell tenia. La sorpresa va venir amb la negativa de matrimoni que, pel que sembla, no es va prendre massa bé. 

Malgrat tot, ella va ser el gran amor de Lenin que, en la intimitat, l’anomenava “Lirochka”. Ara s’ha descobert el seu rostre amagat en uns papers arxivats a la Federació Russa i amb la descoberta, se la torna a la vida social en un paper que, merescut o immerescut, va assumir en tot moment i fins la seva mort, entre el 1913 i 1917. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS