LA CANÇÓ DEL JOAN I LA ISABEL



Les dotze vint-i-quatre. Una estació de metro, línia tres. Elèctriques presències, publicitat convexa i cap tren. Sorolls profunds que semblen escapats del ventre de la gran obscuritat. I allà a l'altra andana, asseguda en un banc de marbre, la Isabel.

De cop s'aixeca calma, comença a caminar molt lentament. Encén una cigarreta i es treu de la butxaca algun paper. Per un cert gest nerviós he imaginat un fosc abisme obert dins el seu cap. Què immensa la impotència, que immensa la tendresa, Isabel!

L'observo i se n'adona. Una mirada còmplice ha creuat. Vuit metres que ens separen, quina distància còsmica se'ns fa... del centre de la terra està arribant el metro que, fugaç, se l'endurà. I enmig d'esglais metàl·lics m'ha dit adéu movent la seva mà. 

Les dotze trenta-quatre. Un greu silenci es torna a apoderar del son inalterable que envolta el cos cansat d'algun penjat.

--

Nota sobre el text: Sempre he pensat que m’hagués encantat haver escrit aquesta poesia, nascuda per a ser cançó, que va crear al seu dia el gran Joan Isaac. Aquest tema, des de fa anys, és un dels meus preferits. Ho té tot, absolutament tot, menys el nom que jo, per coses de coneixences, hagués canviat per un altre que comença per N. Però aquestes són figues d’un altre paner. Aquesta cançó per Isabel és,senzillament, una joia que conservaré a la memòria per sempre. 

Sobre el Joan Isaac en puc dir moltes coses però la principal, i és primordial, passa per dir que és un dels millors autors que hem tingut des de sempre en aquest país. Llàstima (i aquest és un parer molt personal) que altres cantautors s’hagin endut les darreres dècades tot el pastís que s’havien de repartir molts més per seguir endavant en millors condicions. Uns són ara fent el ridícul al Parlament i ja no canten si no sona la bossa. Altres segueixen composant i tocant-nos l’ànima amb les seves cançons. 

Feu-vos un favor, escolteu aquesta meravella i després, quan acabeu, en notareu els seus tendres efectes i afectes. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS