SANCTA SIMPLICITAS



Santíssima simplicitat la del home quan s’hi posa i té l’ajut de la natura. He pensat això, recordant aquelles dosis filosòfiques necessàries de Nietzsche a Más allà del bien y del mal, quan afirmava que hem acomodat els nostres ulls a viure segons quins prodigis, tot fent fàcil allò que ens envolta i fent alguna passa lliure al pensament malgrat no ens sigui d’instint propi. 

Per això explico, potser, que la ment capti certes imatges a l’abast de pocs i les incrusti a la resta de la vista de la humanitat. La natura ajuda, com deia, a generar debats interns del pensament. El fotògraf i explorador Herbert Ponting va ser capaç, amb l’ajut d’ella, de portar al primer món certes imatges del món invisible i perdut de l’Antàrtida. El continent que ara tothom trepitja i explota era, en aquells anys de vida de Ponting, una espai desconegut. 

Ell havia fet diners invertint en mines d’or i va decidir dedicar-se més tard a la fotografia per a grans revistes. Fruit de la seva aposta i aventura, tenim imatges com aquesta que veieu (feta el 1910), la d’un castell de gel que la natura havia construït sense ajuda humana, com a símbol de força i protecció dels atacs invasors que han estat, finalment, els propis humans. 

El silenci dels murs del castell de gel són ja fotos antigues. Fa dècades que el continent de gel s’esquartera i esmicola per desaparèixer quan abans. Té vergonya aliena, com la natura, de la humiliació constant a que l’humà sotmet a la terra. 

Si en teniu ganes i sabeu gaudir del silenci, amplieu la foto clicant sobre ella i quedeu-vos mirant-la sense presa. Mantingueu-vos calmats, sense cap soroll al vostre entorn, i observeu la imatge: el castell, les seves torres i el cos central, el fossat, la porta d’entrada i les finestres, el camp que l’envolta, l’enemic que se’l mira amb por i respecte, el cel que protegeix el moment i la fragilitat de l’obra i l’instant efímer. 

Sancta Simplicitas, oi? 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COSTA AVALL I SENSE FRENS

ELS CÀNONS DE LA BELLESA

TRES POEMES ERÒTICS